HEADER EGEN ANNONS
NILS TIPSA HEADER 420x140
Invigt

Konstmuseumet


Nils Gudmunds 2021-06-28

Gammalt Foto
Bild:Nils Gudmunds
Gammalt Foto

Gammalt foto museumet
Bild:Nils Gudmunds
Gammalt foto museumet

Trädgården
Bild:Tomas Holst
Trädgården

Bild:Tomas Holst

Midsommardagen

Nu har Margot och Tomas Holst öppnat upp sitt museum efter att ha legat i träda i snart två långa år. Det är förstås pandemin som satte käppar i hjulen under 2020.

Under midsommardagen hade undertecknad bokat in ett besök men allt går inte som man tänkt sig.

Men efter lite telefonkontakt med Tomas så berättar han att invigningen blev mycket lyckad. Det kom ett sjuttiotal gäster från när och fjärran för att lyssna på "JärnaElvis" och Alf Bergqvist som underhöll i det fina vädret.

Nu är det öppet för att beskåda Tomas och Margots konstutställning, finns även utställning med blandad Svensk 1900-tals konst och ett träfågelmuseum med ca 300 fåglar.

Lite text från ett älre datum

Bild:Tomas Holst

Världens minsta Dalahäst
Bild:Tomas Holst
Världens minsta Dalahäst

Flera av oss åker långa vägar när det blir dags för semester, ju längre desto bättre tycks vi tro. Det vi inte tänker på är att många åker hit till oss och tycker att det finns mycket sevärdheter även här. Pratat med flera av våra turistföretag, de säger att de sällan besöks av oss kommunbor. Kanske är nåt att tänka på, allt är inte bättre på andra sidan staketet. För något år sedan blev vi ju lite kulturella i.o.m att vi besökte Ingmarssspelen.

Den här veckan åkte jag vägen genom Järna, som så många gånger förr. Där har man ju sett skyltar om parkering vid konstgården. Det man har sett är ett rött plank ut mot vägen, därför tog jag och svängde in och gjorde ett besök. Möttes av en alltid lika trevlig och pratglad Tomas Holst.

När man kommit innanför staketen kommer man liksom in i en annan värld, en oas mitt inne i centrala Dala-Järna. En gård  med stora gamla uthus från 1800-talet och en helt otrolig växtlighet. Här finns växter som man aldrig trodde kunde växa på våra breddgrader, t.ex valnötsträd, magnolia och pionerna är en sevärdhet. Där finns också örtagården med sina underbara dofter. Det är frun Margot som är huvudansvarig för trädgården.

 I de gamla uthusen och fjöset har under åren stora förändringar skett, nytt och fräscht med bra belysning, där inne finns Holstmuseét med alla tavlor och konstverk från Holsts samlingar. Naturligtvis dominerar deras egna konstverk.

I ett eget rum finns det unika träfågelmuseét, där finns ca 300 naturtrogna och fantasifulla fåglar från 1800-talet fram till 60-talet. En tur genom museét med Tomas som berättar och ibland kanske även (för en lekman) förklarar vad tavlorna visar är en upplevelse som varmt kan rekomenderas.

Här kan ni se två filmer från invigningenREPORTAGE

Nils Gudmunds
nils.gudmunds@vansbrobladet.se
070-538 76 10

Kommentera Tipsa en vän Skriv ut


Mest lästa

Läs Papperstidningen Här
För Läsarna

Tipsa redaktionen
Annonsera i Tidningen
Annonsera på Webben
Kontakta Oss