HEADER EGEN ANNONS
NILS TIPSA HEADER 420x140
Finns folk som hinner med det mesta

Eldsjälen från Fredriksberg


Nils Gudmunds 2021-04-26

Susanne Andersson
Bild:Nils Gudmunds
Susanne Andersson

Finns de som brinner för det idéella

I snart sagt varje kommundel finns det folk som brinner för det idéella arbetet. De finns i olika idrottsföreningar, de finns inom nykterhetsrörelsen, de finns inom det kyrkliga och en del andra förstås. Det tråkiga är att de blir färre, många har kommit upp i åren och inga nya yngre verkar ta över dessa så viktiga sysslor.

Vi fick ett mycket trevligt besök i fredags, visserligen lite utsocknes men verkligen en riktig ELDSJÄL.
Det var Susanne Andersson från Fredriksberg, som hade gjort en tur efter Hästängsleden som hon tyckte var en mycket fin upplevelse. Tror också att hon var imponerad av våra kartor med alla vandringsleder som finns utmärkta här i Vansbro kommun.

Susanne har arbetat med Säfsenveckan de senaste 25 åren. Det är en hel veckas arrangemang med olika aktiviteter i byarna runt om i Fredriksberg. Orientering är ett annat stort intresse, just nu planeras för naturpasset som är ett årligt återkommande arrangemang med kontroller ute i skogen. Nytt för i år är något som kallas "Hitta ut", där finns det fasta kontroller som kan laddas ner i telefonen, dessa aktiviteter pågår hela sommaren.
2017 var hon med och startade upp Säfsnäs S-förening igen, hon tyckte att ingen agerade och förmedlade åsikter från Fredriksberg.
-Vi har fått en hel del negativ reklam angående polissäkerhet och social dumpning på sistone, så en röst behövs till de styrande, tycker Susanne.
Mitt i allt detta idéella arbete hinner hon med att ha en egen butik, sedan sex år tillbaka driver hon ostkôjan i fredriksberg, där är det öppet 2-3 dagar i veckan.

Den idéella föreningen Skifsens vänner

Några av husen
Bild:Skifsens vänner
Några av husen

Rökstuga
Bild:Skifsens vänner
Rökstuga

Eld
Bild:Skifsens vänner
Eld

För femton år sedan bestämdes att Susanne med vänner skulle försöka bygga upp en gammal finngård från 1620. Bosättningen bestod då enbart av grunderna från gårdarna. De bestämde att de skulle bygga upp gården i en stil från 1750-talet, de äldsta man kunde hitta bilder och information från. Gården skulle bestå av de typiska skogsfinska byggnaderna, torkria, pörte, kokhus, även fler hus, totalt fem byggnader har återskapats.
Pörtet (bostadshuset) timrades med sexkantsknutar, som är lite speciellt. Finansieringen löstes med hjälp av ett EU-stöd. Vi startade då en timmringskurs där deltagare från hela Sverige medverkade, lärare på den kursen var Agne Hermansson.
På planeringsstadiet finns en Svensk stuga, på området.
Finns de som har trott att "Skifsens vänner" har anknytning till Björn Skifs, till och med TV produktioner har kontaktat Susanne angående detta. Så är inte fallet utan namnet kommer ifrån sjön Skifsen.

Susanne har i hela sitt liv arbetat med utveckling, bland annat har hon varit drivande i Säfsens utveckling under de första uppbyggnadsåren.


REPORTAGE

Nils Gudmunds
nils.gudmunds@vansbrobladet.se
070-538 76 10

Kommentera Tipsa en vän Skriv ut


Mest lästa

Läs Papperstidningen Här
För Läsarna

Tipsa redaktionen
Annonsera i Tidningen
Annonsera på Webben
Kontakta Oss