HEADER EGEN ANNONS
NILS TIPSA HEADER 420x140
Rekordelig konsumtion

REKO-ring Vansbro


Nils Gudmunds 2021-03-31

Bild:Nils Gudmunds

Ett sätt att handla och sälja lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder.

Idén kommer från finska Österbotten där REKO-ringar började bildas 2013. Gräs-torp var först ut med konceptet i Sverige, år 2016. I dagsläget finns över kring 200 rekoringar runt om i landet.

Rekoringens fördelar är att du enkelt hittar lokal mat med känt ursprung, som är i säsong. Då försäljningen sker direkt från producent till konsument har du också möjlighet att träffa den som producerat din mat och ställa frågor. Fördelen för producenterna är att det inte föreligger några krav på att hen skall leverera en viss kvantitet eller under ett helt år; producenten kan välja att vara med vid varje utlämning eller bara ibland. Rekoringarna resulterar också i ett minskat matsvinn eftersom alla varor är beställda i förväg.

Under Coronapandemin har denna försäljning ökat hela tiden speciellt ute på landsbygden.
Vi på Vansbrobladet har varit ganska nyfikna hur detta fungerar i verkligheten, så ett besök gjordes under tisdagskvällen. På plats bakom Ok i Vansbro stod ett tiotal försäljare uppradade. Verkligen ett smittsäkert koncept, alla försäljare stod på ena sidan av parkeringen, kunderna stod mittemot och alla väntade tills klockan blev 17.30, då alla olika produkter skulle hämtas.
Hur handlar man REKO?

Försäljarna kommer på plats
Bild:Nils Gudmunds
Försäljarna kommer på plats

Ansök på Facebook om att få gå med i gruppen REKO-ring Vansbro.
Cirka 1 vecka innan varje försäljning/utlämningstillfälle, som normalt sker var tredje vecka, annonserar producenterna ut sina varor i inlägg, med pris och information om hur betalningen går till.
Man beställer genom att kommentera inlägget och producenten bekräftar din beställning genom att gilla/svara. Alla affärer görs upp i förväg, det får endast förekomma utlämning av beställda varor, alltså sker ingen försäljning på plats.
I många fall betalas varorna med swish i förväg, bara att hämta sin påse med det beställda.

- Vid utlämningstillfället står alla producenter uppställda, som konsument söker du upp dem du bokat varor av, får dessa och betalar.    


Återkommande kunder

Marit Örjes
Bild:Nils Gudmunds
Marit Örjes

Marit Örjes, försäljare från Svärdsjö med företaget Erik o Emriks, står beredd att möta kunderna som beställt. Marit anser att det helt klart är värt att åka till Vansbro. Med ett sortiment av både korv, köttfärs mm från nöt-, får och gris har hon etablerat kontakter med minst ett tjugofemtal återkommande kunder. Hon berättar att de även har butiksförsäljning hemma på gården och att de åker ut på rekoringar i närområdet. Ett litet bekymmer i städerna är att folk inte har några frysar vilket innebär att de inte kan köpa några mängder. Därför fungerar det bättre ute på landsbygden.

Åkt på marknader i 27 år

Sven-Erik Lindén
Bild:Nils Gudmunds
Sven-Erik Lindén

Sven-Erik Linden har egen chark och butik hemma utanför Nora. I normala fall befinner han sig ute på marknader runt hela mellanSverige. Nu besökar han rekoringen i Vansbro med sina korvar, isterband och allt annat i köttväg som kunderna beställt.
Under den här pandemitiden ser han att kunderna ökar hela tiden, allra helst ute på landsbygden.

Nöjda kunder

Carina och Marie
Bild:Nils Gudmunds
Carina och Marie

Här har det handlats tunnbröd, must, nötkött, korv och grillost
-Vi vill gärna gynna det lokala och tycker att vi får bra kvalitetsvaror, säger Carina Stark, Dala-Järna och Marie Wedin från Malung

Inga mellanhänder

Liselott med färska ägg
Bild:Nils Gudmunds
Liselott med färska ägg

Liselott Arnesdotter Rosendahl hade åkt från Nås.
-Tycker att det här verkar vara ett bra initiativ och har beställt lite varor nu för första gången. Bra kvalitet, lokala varor som säljs helt utan mellanhänder.

Info från Anna Sjögren

Bild:Bild Anna Sjögren

Vår första utlämning på REKO-Ring Vansbro skedde tisdagen 2020, 25/8 kl 17.30-18.00 på parkeringen bakom OKQ8.
I dagsläget är vi runt 600 medlemmar, men dagligen tillkommer det nya förfrågningar från personer som uppmärksammat att vi startat upp med REKO i Vansbro. Vi arbetar på att få en bra bredd på producenter; vi ser gärna att det finns allt från ägg, kött, mejeriprodukter till potatis/grönsaker, bröd och sylt.
 
Ändamålet med vår Rekoring är att ge den erkänsla alla duktiga mathantverkare/djurhållare runt om i landet förtjänar; samtidigt får vi konsumenter tillgång till bra närproducerad mat. Tvivelsutan utgör också mötet med glada och uppskattande konsumenter en bra lön för deras möda. Så vi hoppas och vill att våra utlämningar skall utgöra en riktigt trevlig träffpunkt för oss med det gemensamma intresset: bra mat med känt ursprung.

Jag vill också understryka att det är upp till oss konsumenter hur Rekoringens framtid ter sig; ju fler vi är som konsumerar de varor som läggs ut till försäljning, desto fler producenter kommer finna det intressant att komma till våra utlämningar. Och fler producenter genererar i ett ännu rikare utbud av riktigt REKO mat för oss kunder. Så ta vara på chansen och gynna vår lokala matproduktion!

Denna text är hämtad från ett reportage som gjordes i Vansbrobladet vecka 35 2020REPORTAGE

Nils Gudmunds
nils.gudmunds@vansbrobladet.se
070-538 76 10

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut


Mest lästa

Läs Papperstidningen Här
För Läsarna

Tipsa redaktionen
Annonsera i Tidningen
Annonsera på Webben
Kontakta Oss