HEADER EGEN ANNONS
NILS TIPSA HEADER 420x140
Den årliga dosen av

Fjälluft


Nils Gudmunds 2021-09-21

Ett gäng björnar (av trä) vid entrén.
Bild:Nils Gudmunds
Ett gäng björnar (av trä) vid entrén.

Det har blivit någon form av tradition att det ska insupas lite fjäluft innan snön lägger sig över Dalafjällen.
Tror att det är tredje året jag gjort detta besök.

Efter att ha tillbringat en natt vid Mörkrets camping, fortsätter färden upp till Fulufjällets nationalpark. Där hittar man entrén till parkens huvudentré, Njupeskärsentrén.

Njupeskärsfallet

Vattenfallet
Bild:Nils Gudmunds
Vattenfallet

Efter en promenad på ca två kilometer kommer man fram till vattenfallet, tyvärr var den sista biten avstängd på grund av reparationer.

Tall
Bild:Nils Gudmunds
Tall

På vägen tillbaka hittades denna tall, man kan bara fundera på vad den varit med om, ser ut som den vridit sig i plågor.

Gammal tall

Tall
Bild:Nils Gudmunds
Tall

Den här tallen påstås vara en av världens äldsta träd, hela 9550 år.

Djur i parken

Ekorre
Bild:Nils Gudmunds
Ekorre

Lavskrika
Bild:Okänd
Lavskrika

Det finns en hel del djur vid parken, vi följde en ganska tam ekorre och en hel del fåglar.
Här finns också lavskrikan vilken verkar vara så tam så den äter mat direkt ur handen.

Info

Vandringsleden
Bild:Nils Gudmunds
Vandringsleden

Lite information från Fulufjällets nationalparks hemsida.

Om Fulufjällets nationalpark

Fulufjällets nationalpark är ett nästintill orört naturområde i södra delen av fjällkedjan. Många väljer att besöka Njupeskärs vattenfall, ett av de högsta i Sverige med sina 93 meter.

Fjället reser sig som en platå i landskapet, med branta sidor och platt upptill. Här uppe betar inga renar. Därför täcks fjällheden av tjocka lavmattor.

Njupeskärs vattenfall är ett av de högsta i Sverige med sina 93 meter och har en fri fallhöjd på 70 meter. Under årtusenden har vattnet mejslat ut en stor klyfta. Hit kommer de flesta besökare. På toppen av fallet har du en fantastisk utsikt över klyftan och landskapet.

Nationalparken invigdes 2002. Arealen är 38 500 hektar (385 kvadratkilometer) varav två tredjedelar är kalfjäll och fjällhed.

Sveriges högsta fritt fall

När man räknar höjden på ett vattenfall tar man även med forsar och mindre fall i direkt anslutning till själva huvudfallet - och då är Njupeskär faktiskt inte högst i Sverige. Tittar vi över gränsen, till grannlandet Norge, så har de tio av världens 30 högsta vattenfall.

Ljudet av vattenmassor som krossas är nästan öronbedövande och skapar en tung dimma som många ovanliga mossor och lavar tycker om.

Till Njupeskär är det lätt att gå under barmarksperioden, och det behövs bara lågskor. Slingan är grusad och spångad och delvis möjlig att gå med barnvagn, rullator eller rulla fram i rullstol. Fråga gärna på naturum innan du ger dig ut, för leden är lite brant på sina ställen.

Obs! Vi rekommenderar inte att gå ner i Njupeskärsravinen och fram till vattenfallet så länge det är snö kvar på fjällsidorna och på spången nere i ravinen. Det är stor risk för laviner och fallande is, snö och stenar. Snön ligger kvar bitvis på leden ända in i början av juni.

Från december till mars är det dock tillåtet att isklättra på Njupeskärs frusna vattenfall.

Isklättring

Från första december till sista mars är det tillåtet att isklättra på Njupeskärs frusna vattenfall. Övriga delar av året är det inte tillåtet på grund av rasrisk, risk för störningar av fågellivet och slitage på växtligheten.

Om upplevelsen

Första december till sista mars är det också tillåtet att tälta på parkeringen vid Njupeskärsentrén. I december kan isen vara lite skör. Vänta gärna till i januari eller februari.

Klättringen vid Njupeskär kräver erfarenhet. Öva på mindre isfall om du känner dig osäker. All klättring sker på eget ansvar och på egen risk.

REPORTAGE

Nils Gudmunds
nils.gudmunds@vansbrobladet.se
070-538 76 10

Kommentera Tipsa en vän Skriv ut


Mest lästa

Läs Papperstidningen Här
För Läsarna

Tipsa redaktionen
Annonsera i Tidningen
Annonsera på Webben
Kontakta Oss