HEADER EGEN ANNONS
NILS TIPSA HEADER 420x140
Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:
Det populära skyltfönstret på Allégatan

Alltid lika roligt när nya foton visas


Nils Gudmunds 2021-05-11

Skyltfönstret på Allégatan
Bild:Nils gudmunds
Skyltfönstret på Allégatan

Ännu en eldsjäl

För någon vecka sedan skrev vi om en riktig eldsjäl i Fredriksberg. Här kommer ännu en, från Vansbro. Det är Ronny Nilsson som de senaste tio åren i stort sett arbetat heltid inom Vansbro hembygdsförening.
Tur är väl det, hur ska annars alla gamla foton, minnen, verktyg, redskap och en del gamla byggnader bevaras åt eftervärlden.
Ronnys första uppdrag för tio år sedan var att ta fram, tillsammans med några bybor och Erik Wanfors, att trycka upp en bok om Källbacken, vilket inte gjorts tidigare.
Hembygdsföreningen har hittils tagit fram ca 6-8 böcker från olika byar i Vansbro, flera av dem har blivit slutsålda så en nytryckning är på gång inom det snaraste.

Det största arbetet har han lagt ner på alla foton som föreningen fått i sin ägo. Det började med att de fick överta alla bilder från den nedlagda hembygdsföreningens fotoklubb som verkade på 50-talet. Sen ökade det på med bilder från privatpersoner och en massa bilder från Erik Wanfors. En stor del av dessa foton har inscannats av Rolf Nisbel. Glasplåtar finns det också en hel del av, det är 100-åriga foton som bl.a tagits av Enar Blomkvist, Almlöv och Lissnils.

Totalt tror Ronny att mer än 50 000 bilder finns i arkivet. De har även övertagit gamla tidningsurklipp från Falukuriren och Dala-Demokraten, där har hittils 14 500 bilder avfotograferats, alla dessa är historia från vår kommun.

Nästa projekt blir att försöka få till ett vettigt register för alla digitaliserade bilder, just nu kan det vara svårt att leta reda på rätt bild.
Bilderna i skyltfönstret försöker Ronny byta ut ungefär var tredje vecka, kan vara svårt att välja ut bilder som folk är intresserade av, men roligt är det särskilt när man får så många positiva kommentarer, säger Ronny.

Inte bara foton

Sågramen
Bild:Nils Gudmunds
Sågramen

För ett antal år sedan skulle den gamla "sågramen" som står uppställd utanför Medborgarhuset skrotas tyckte en del. Gick så långt så skrothandlaren var kontaktad för avhämtning. Då tyckte en medlem i hembygdsföreningen, att detta måste stoppas, de köpte då ramen för 5000:-.
De tyckte att detta var det sista som fanns kvar av den gamla sågverkshistorien i Vansbro.
Med hjälp av sponsorer lyckades Ronny och några medhjälpare slipa ren och måla sågramen till nyskick, även ett staket monterades runt maskinen. Detta arbete utfördes 2019.

Under flera år har man i föreningen kämpat för att sågverksmuseet skulle återuppföras inne i biblioteket, nu äntligen ska det ske, efter att det legat nedplockat i källaren under flera år.
Det är föreningens ordförande Hans-Erik Viklund som varit den mest drivande i projektet.

Byggnader

Udden, Vansbro
Bild:Nils Gudmunds
Udden, Vansbro

Föreningen äger en del gamla byggnader, en av de senaste som uppfördes på "udden" var bagarstugan. Det gamla huset stod vid "Jofsen" och flyttades till udden där Leif Sonesson murade bakugnen till nytta för alla Vansbrobor.
Nästa projekt som är på gång är ett gammalt härbre som hittades nedplockat i Äppelbo.
Det fraktades till Lok Lennarts lokaler i Järna, där det visade sig att en del stockar var i så dåligt skick att de måste bytas ut, nu är i alla fall huset klart för uppmontering på udden. Tyvärr har väntan på byggnadslovet fördröjt projektet, men Ronny hoppas att de ska komma igång nu under försommaren.

Redan nu har Ronny förberett inredningen med reparation av dörrar med smidda järn, sex stycken stolpar. Härbret kommer i framtiden att användas till någon form av lagerlokal. Föreningen kommer att behöva mer lokaler med värme, där alla foton och en del andra gamla föremål, skänkta av privatpersoner, kan förvaras och bevaras inför framtiden.

Det gamla pumphuset vid hängbron har fått sig en upprustning med sanering av klotter, ny dörr, ny trapp och nu återstår lite reparationer invändigt.

200 medlemmar

Skylt vid ramsågen
Bild:Nils Gudmunds
Skylt vid ramsågen

Hur får man pengar till alla dessa projekt kan man undra?

-Vi har 200 medlemmar som betalar en årsavgift, uthyrning av bagarstugan, midsommarfirandet brukar ge en slant, som tyvärr blev inställt förra året och troligen även i år.
Under Vansbrosimningen säljer vi kaffe och hamburgare till simmarpubliken vilket har gått riktigt bra. De största bidragen står olika sponsorer för vilket vi tackar dem extra för.

Ronny vill gärna att fler ska bli medlemmar i föreningen, det är mycket jobb men de har mycket roligt.
Om ni har gamla bilder så hör av er till någon i föreningen, de vill gärna låna dem för att scanna in dem innan de försvinner, allt är av intresse.

Händelserikt liv

Ronny Nilsson
Bild:Nils Gudmunds
Ronny Nilsson

Det verkar vara så att en del människor hinner med allting medan andra aldrig hinner något. Sådant som märks ganska tydligt om man är medlem i någon form av förening.
Det är nog oftast de som hinner med mycket som man kan kalla för "eldsjäl"

Vill nog påstå att Ronny Nilsson är en människa som hinner med det mesta.
I sin ungdom var det vattenskidåkning som gällde hemma i Vansbro, efter något år blev det flytt till Stockholm, där blev det fallskärmshoppning under något år.
Flytten gick sedan hem till Vansbro innan det bar iväg till Göteborg för arbete på Televerket.
Där blev han medlem i en vattenskidklubb, under sju år var det olika tävlingar som han ägnade fritiden åt.

Under tiden i Göteborg blev han intresserad av vindsurfing, där det oftast blåste för mycket för fallskärmshoppning, efter flytten hem till Vansbro på 70-talet skulle det vindsurfas,  i Vansbro blåste det nästan aldrig och någon surfarkompis blev det svårt att hitta.

Nästa fritidsintresse blev då armborstskytte. Det bildades en armborstklubb i Vansbro, sen åkte Ronny runt hela Sverige på tävlingar, inte nog med det, det tävlades i Finland, Estland, VM i Portugal och den riktiga höjdaren blev tävlingarna i Nya Zeeland, som var en helt otrolig upplevelse. Klubben anordnade även en SM-tävling i Vansbro.

En ny klubb bildades där skärmflygning stod på agendan, mesta flygningen bedrevs på flygfältet i Dala-Järna där en speciell dragbil tillverkades. Skärmflygning kan ju även utövas från berg där vindarna är de rätta, bergen hittades i de Svenska fjällen, Österrike, Italien, Danmark, Teneriffa och i Israel.

Man kan ju fundera hur Ronny hunnit med allt detta.
Under dessa år har han även varit en aktiv fågelskådare,
hållit kurser i foto, näver/ läderslöjd, och även knivtillverkning.

Under några vintrar var han med som aktiv medlem när skidanläggningen vid Hunflen i Äppelbo, startades igång, där blev det många nätter med snötillverkning bl.a.

Han har hunnit med att renovera två hus och byggt minst ett nytt.

Nu verkar det vara lite lugnare, förutom hembygdsföreningen finns ett intresse för bilar och mc.
Och lite fjällvandringar kan det nog också bli.


REPORTAGE

Nils Gudmunds
nils.gudmunds@vansbrobladet.se
070-538 76 10

Kommentera Tipsa en vän Skriv ut


Mest lästa

Läs Papperstidningen Här
För Läsarna

Tipsa redaktionen
Annonsera i Tidningen
Annonsera på Webben
Kontakta Oss